Enneagram en Opstellingen

Een mooie en effectief gebleken combinatie: het Enneagram als persoonlijkheidsmodel en Opstellingen als methodiek om verder door te dringen in wat de ziel beroert, in de spirituele dimensies van de persoonlijkheid.
In Nederland en daarbuiten promoten wij als één van de weinigen met enthousiasme deze unieke combinatie.

Als je je herkent in de patronen van denken, voelen en handelen van één bepaald enneagramtype kan de eigen groei en persoonlijke ontwikkeling pas echt goed beginnen.
In een opstelling rondom je enneagram-type kan je iets ervaren van de hogere aspecten van je persoonlijkheid. Ook kun je de storende, soms irritante patronen van je type in een opstelling aan de orde stellen. Steeds terugkerende levensthema’s of problemen die samenhangen met je type kun je beter bekijken en begrijpen met behulp van deze soort opstellingen.

Typeproblematiek wordt zo in relatie gebracht met de systemen waarin we leven, bijvoorbeeld ons familiesysteem. Soms kunnen we, naast genetische factoren, in ons gezin van herkomst een deel van de bron van ons type vermoeden. Met de combinatie enneagram en opstellingen kunnen we relatieproblematiek verduidelijken en op een diep niveau een nieuwe balans tot stand brengen.

Een opstelling aan de hand van het enneagramtype geeft je de mogelijkheid om belemmerende invloeden van je type om te zetten in een positieve, krachtige hulpbron.
Het werken met opstellingen en enneagram is een inspirerend pad naar wijsheid en innerlijke vrijheid.

De combinatie Enneagram en Opstellingen kan ook aan bod komen tijdens de open dagworkshops door het jaar heen (zie agenda) als ook tijdens de retraites in Noord Frankrijk.
Frits was in Nederland de vierde international gecertificeerde enneagram-teacher in de mondelinge traditie en leidde samen met Renske van Berkel met de NOTE vele Nederlandse enneagramcoaches op. 

Voor een artikel over een opstellingen-dagworkshop in Duitsland aan Duitse Enneagramm-lehrer klik hier

Voor de algemene werkwijze en het effect van opstellingen in het algemeen zie: werkwijze & effect.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.