Systemisch Werk

Systemisch werk is een mooie methodiek.  Zij onderzoekt fenomenologisch wat er ‘onder de ijsberg’, op de achtergrond, in de context meespeelt bij een ervaren probleem. Systeem-opstellingen in een groep, maar ook mini- en/of tafelopstellingen kunnen op een diep niveau oplossingen genereren voor existentiële problemen.

Veelal gaat het om de context van familie (familieopstellingen), loopbaan (loopbaanopstellingen), organisatie (organisatieopstellingen) en persoonlijkheid (opstellingen met het enneagram).
Ook trauma–>autonomie-opstellingen behoren tot de mogelijkheden.
Voor wat een opstelling is en hoe het werkt en wat het effect is: zie werkwijze & effect.


Wat is systemisch werk?

Systemisch werk is ruimer op te vatten dan het pure opstellingenwerk.
Sinds ik opleidingen en workshops op dit gebied ging volgen (en zelf ook geef), ben ik anders naar families, loopbanen, organisaties en persoonlijkheid gaan kijken. Meer vanuit een systemische blik.
Dat wil zeggen dat ik bij in-company werk, coaching en opleiding veel meer als vroeger let op wat er in de context, op de achtergrond, in de geschiedenis nog méér meespeelt. Dit ook vanuit het besef van verbondenheid met een groter geheel.

De oudere en nieuwere principes van systemisch werk zijn goed toe te passen in:


Systemisch coachen

Systemisch werk kan goed worden toegepast in coaching. Zeker als er existentiële problematiek aan de orde is kunnen individuele systemische interventies in het coachingstraject van doorslaggevende betekenis zijn.
Als er systemische aspecten aan de orde zijn (problematiek vanuit het gezin van herkomst, de context van het werk, verstrikkingen in oude patronen, e.d.) kunnen die door middel van tafelopstellingen of miniopstellingen succesvol worden begeleid. De attitude, methodieken en technieken van systemisch coachen zijn te leren in onze  masterclass systemisch coachen.


Organisatiebegeleiding

  • Systemische consultancy: een gesprek met bestuurder, CEO, manager met als doel op een diepe wijze de context van bepaalde organisatieproblematiek in beeld te krijgen.
  • In company workshop voor directie, bestuur, management of teams/afdelingen.

Kijk voor meer informatie op systemisch adviesgesprek en organisatieopstellingen.


Open workshops

Regelmatig worden open dagworkshops gegeven voor loopbaan- en familieopstellingen, organisatieopstellingen en opstellingen met het enneagram (rondom de persoonlijkheid). Ook zijn er interessante retraites in Noord Frankrijk met een combinatie van mindfulness en opstellingenwerk.
Zie dagworkshops opstellingen en retraite.


Opleidingen

Van Kempen Impuls assisteert een tweetal opleidingsinstituten bij het samenstellen en geven van modules voor systemisch werk.
Van Kempen Impuls ontwikkelde een eigen masterclass voor coaches: zie masterclass systemisch coachen.
Deze is zeer populair door de jaren heen. Inmiddels loopt de 18e masterclass sinds 2005.


Frits: deskundig, ervaren, speels, stijlvol en integer.


Deskundigheid en stijl van werken zijn voor de facilitator van groot belang. 
Frits is goed geschoold en maakt voldoende vlieguren om stijlvol, neutraal en integer met opstellingen te werken.
Hij sloot in 2002 de opleiding organisatieopstellingen af (Hellingerinstituut) en volgde daarna de basisopleiding familieopstellingen en de vervolgopleiding systemisch werk bij Phoenix in Utrecht. Hij is actief in twee intervisiegroepen en volgt regelmatig masterclasses systemisch werk in binnen- en buitenland.
Op het congres Grip op Succes (8 april 05) gaf hij een workshop over vacatureopstellingen en eerder al gaf hij een seminar Enneagramm und Aufstellungen voor Duitse Enneagrammlehrer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.